Ovo su provereni načini

Ako i vama može da se pripiše zavisnost od šećera – možete da okrivite genetiku. Istraživanja pokazuju da razlika u DNK može značiti da su neki ljudi manje osetljivi na ukus šećera, pa jure za slađom i slađom hranom da bi dobili nagradu. Hranu koju bi prosečna osoba smatrala preslatkom.

Osim genetike, dijeta s visokim sadržajem šećera može stvoriti i pogoršati žudnju. Hrana sa visokim sadržajem šećera daje vam brzu energiju, ali na kraju pokreće začarani krug žudnje za hranom koja stvara zavisnost.

Iako ova dva izvora žudnje mogu izgledati prilično udaljena, vaše telo reaguje na isti način. Insulinski skokovi i padovi šećera u krvi koji dolaze nakon konzumiranja šećera prave haos vašim hormonima i imunološkom sistemu. I kilaži…

Foto: Unsplash.com/aranprime

Možda niste ni svesni da jedete toliko šećera. Oznake ne olakšavaju uočavanje. Šećer se krije u sastojcima kao što su maltodekstrin, ječmeni slad i koncentrat voćnog soka. Ako ne možete da odolite slatkim zalogajima, sledite pet proverenih strategija. Pomoći će vam da se oslobodite zavisnosti i rešite suvišnih kilograma i masnih naslaga.

Iako je ponekad žudnja za šećerom rezultat niskog šećera u krvi, žudnja se javlja čak i kada niste gladni. Okrećemo se „hrani za utehu“ kada smo pod stresom ili uznemireni, a ne jabukama ili šargarepi, jer žudimo za prostim šećerima. Ironično, šećer zapravo dodatno opterećuje vaše telo. Naglo podiže nivo energije, to jest šećera u krvi, a zatim dovodi do njegovog naglog pada. To rezultira time da opet posegnete za slatkišima. I tako se vrtite u začaranom krugu. Ako ste pod stresom, nemojte se smirivati slatkišima. Umesto toga, praktikujte vežbe disanja, jogu, meditaciju, plivanje…

Male izmene koje mnogo znače

Ne možete da zamislite život bez čokolade. Znamo kako vam je… Ali, postoji rešenje. Umesto mlečne, birajte crnu čokoladu sa što većim procentom kakaoa (minimum 70%). Ima mnogo manje šećera i nema šanse da pojedete celu čokoladu odjednom. Provereno. A ako obožavate pire krompir (ekspresno podiže nivo šećera u krvi), zamenite ga pireom od karfiola.

Spavajte 7 do 9 sati

Nije slučajno da žudite za šećerom nakon neprospavane noći. Prvo ćete posegnuti za kafom koja će naglo podići nivo kortizola, a zatim sledi pad energije. Onda posežete za čokoladicom. Ako imate problema sa spavanjem, primenite sledeće savete. Otprilike sat vremena pre spavanja isklučite TV, kompjuter i sklonite mobilni telefon. Prigušite svetla i čitajte neku dobru knjigu. Spavaćete kao beba.

Zavisnost od šećera: Nemojte eliminisati šećer odjednom

Potpuno eliminisanje šećera odjednom uopšte nije dobra taktika. Umesto toga, polako smanjujte količinu šećera iz dana u dan. To će sprečiti žudnju koja vas može vratiti na početak ako prekinete odjednom.

Stabilizujte šećer u krvi proteinima

Jedan od najbržih načina da smirite želju za šećerom jeste jedenje proteina. Proteini su odlični da vas zasite, ali da li ste znali da i oni zapravo mogu smanjiti želju za slatkišima? Kada ne unosimo dovoljno proteina, žudnja nas preuzima i nagoni na potragu za brzim rešenjem – šećerom. jedite kvalitetno meso, jaja, mahunarke, orašaste plodove i semenke.

Autor: lepotaizdravlje.rs

#nacini

#navike

#secer

#zavisnik