Svaki nutricionista i lekar reći će vam da je veoma bitno da se uobročimo. Jednostavno rečeno, to bi značilo da svakog dana imamo po tri obroka i da ih konzumiramo u približno isto vreme. Ma koliko nam delovalo beznačajno, preskakanje obroka može uticati pogubno po naše zdravlje.
To potvrđuju i istraživanja koja su sprovedena u Americi, a koja donose upozoravajuće rezultate. Naime, istraživanje u kojem je učestvovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazalo je da je samo jedan obrok dnevno utiče na veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, prenosi portal Science Alert. Problem je uočen i kada imamo sva tri obroka ako su preblizu jedan drugome. Razmak od 4,5 sati među obrocima takođe nosi veći rizik od smrti od svih uzroka, piše Jutarnji.
- Naše je istraživanje otkrilo kako je verovatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno pre umreti od onih koji jedu više puta u danu - kazao je Jangbo San, epidemiolog sa Instituta Tenesi dodavši i to da se preporučuje konzumaciju najmanje dva ili tri obroka u danu.
Veza između kraćeg životnog veka i neredovnih obroka ostala je čak i nakon što su naučnici prilagodili rezultate raznim faktorima životnog stila poput konzumacije alkohola, pušenja, razine fizičke aktivnosti ili kvaliteta ishrane. Otprilike 30 odsto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno.
Slične pokazatelje imalo je i istraživanje čiji su rezultati objavljeni pre četiri godine. Naime, tim lekara i istraživača sa nekoliko američkih univerziteta izbršilo je analize na znatno manjem uzorku. Analizirali su uzorak 6.550 odraslih osoba uzrasta od 40 do 75 godina koje su učestvovale u nacionalnom istraživanju o zdravlju i ishrani između 1988. i 1994. godine. Učesnici su odgovarali na pitanje o tome koliko često doručkuju. Istraživači su zatim analizirali podatke o smrtnosti do 2011. godine – preminulo je 2.318 učesnika u istraživanju – i pokušali da nađu vezu između navike doručkovanja i mortaliteta.
Nakon što su uzeli u obzir druge faktore rizika, kao što su pušenje ili gojaznost, istraživači su otkrili da su oni koji su preskakali doručak imali 19 odsto više rizika da preminu od jedne od ovih bolesti, a da je verovatnoća za smrt od kardiovaskularnih oboljenja bila 87 odsto viša.
Doktor Vei Bao, asistent profesora epidemiologije na Univerzitetu u Ajovi i vodeći autor rada, brani nalaze.
- Mnoge studije su pokazale da je preskakanje doručka povezano sa većim rizikom od dijabetesa, hipertenzije i visokog holesterola - rekao je Bao.
Pet trikova za PRANJE VEŠA 🧺
Čajevi koji mogu pomoći REGENERACIJI JETRE 🍵🌿
Četiri namirnice za bolji SAN 😴🍌🥜🌰
Autor: Magazin Novosti