Tokom praznika se jela teška hrana, kao što je pečenje. Ako ste pravili pečeno pile ili piletinu u bilo kom obliku i ostalo vam je mesa, predlažemo da od ostataka napravite odličnu i zdravu čorbu.
Recept za ovu sa mesom i raznovrsnim povrćem će vam se garantovano svideti, a i pomoći će vam da ojačate imunitet.
Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 1 crni luk, 2 štapića celera, 2 šargarepe, 2 kašike brašna, 120 ml mleka, 1,2 l pilećeg bujona, 1 kašičica sušenog timijana, 105 g pirinča, 250 g piletine (ostataka), 1 kašika limunovog soka, 80 ml pavlake za kuvanje, 50 g parmezana, 2 kašike svežeg peršuna.
Priprema: Propržite seckani crni luk, celer i šargarepu. Kada malo omekšaju dodajte brašno u tepsiju i promešajte da se sastojci sjedine. Sipajte mleko, polako, uz mešanje varjačom, dok se mleko potpuno ne umeša. Sipajte bujon (pomešajte vrelu vodu sa 2-3 kocke supe) i sušeni timijan i ponovo promešajte. Dodajte pirinač, prokuvajte, zatim smanjite vatru i kuvajte 25 minuta. Povremeno promešajte, dok pirinač ne omekša. Dodajte piletinu, limunov sok, pavlaku, parmezan, so i biber. Promešajte i kuvajte još nekih 5 minuta. Poslužite posuto svežim i seckanim peršunom.
RECEPT: Pita sa pečurkama i prazilukom 👩🏻🍳
Autor: Pink