Predlog za slatkiš tokom predstojećih praznika, retki su oni koje ostavi ravnodušnim

KORA:

3 jaja3 kašike šećera1 vanilin šećer3 kašike brašna1/2 kašičice praška za pecivo

KORA U BOJI:
7 jaja7 kašika šećera7 kašika brašna1/2 kašičice praška za pecivopar kapi crvene kolačarske boje2 kašike kakaa

FIL:

250g šećera250ml crnog čaja2 kašike džema (šipak, kajsija ili slično)70ml ruma90g putera

GLAZURA:200g prah šećera1 kašika soka od limuna3 kašike vrele vodepar kapi crvene kolačarske boje

PRIPREMA

Kora: umutiti belanca u čvrst sneg, potom dodati žumanca, zatim šećer i vanilin šećer, i na kraju umešati brašno izmešano sa praškom za pecivo. Smesu izručiti u pleh 37x25cm, postavljen papirom za pečenje, i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-13 minuta, pazeći da ne potamni. Ispečenu koru ohladiti i seći na dva dela.

Kora u boji: penasto umutiti jaja i šećer, postom dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo, i umešati špatulom. Podeliti na dva dela: u prvi deo dodati par kapi crvene boje, a u drugi deo dodati kakao i izmešati. U isti pleh (dimenzije 37x25cm postavljen papirom za pečenje) izručiti na jednu stranu roze, a na drugu stranu tamnu smesu, ovlaš poravnati kako se ne bi mnogo izmešali, pa peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Ispečenu koru prohladiti, pa iseći na kockice od 2cm.

Za fil- prokuvati šećer sa vodom, pa dodati kesicu crnog čaja (ili sipati rinfuz, pa posle procediti). Preliti čaj preko kockica šarenog testa, dodati džem, rum i puter i mešati, najbolje rukama, pazeći da se ne napravi homogena smesa, već da se vidi razlika u bojama.

Filovanje: staviti polovinu testa, preko toga oblikovati smesu za fil, pa odozgo staviti drugu polovinu testa. Prekriti papirom za pečenje i staviti neku knjigu ili tacnu, kako bi se slojevi spojili, a torta poravnala. Ohladiti.

Za glazuru- izmešati prah šećer, sok od limuna i par kapi crvene boje, pa dodavati vrelu vodu dok se ne formira glatka smesa. Preliti preko ohlađene torte. Ostaviti dodatno u frižideru, najbolje da prenoći.

Autor: Magazin Novosti