Baklava je tradicionalna poslastica koja je nezaobilazna na zimskim slavama. Može se praviti sa orasima, keksom, makom, šljivama, a sada i sa kokosom. Kombinacija je bezbroj, ali je ukus jednako savršen koju god da odaberete. Takođe, možete je praviti u posnoj i mrsnoj varijanti.
Sastojci: kore za pitu, 3 jaja, 1 šolja (šolja od 200ml) šećera, 1 šolja ulja, 1,5 šolja jogurta, 1 kesica prašaka za pecivo, 200 g kokosovog brašna.
Preliv: 800 ml vode, 600 g šećera, 2 kesice vanilin šećer.
Priprema: Skuvati preliv kako bi se malo ohladio. Umutiti jaja i šećer žicom, dodati ulje, jogurt, kokosovo brašno, prašak za pecivo, sve sjediniti. Stavite jednu koru, premazati sa nekoliko kašika fila, stavite drugu koru i premazati je filom, staviti i treću premazati i urolati. Ređati u pleh, premazan uljem. I tako sa ostalim korama dok se ne potroše i peći na 200 stepeni dok ne porumeni. Toplu baklavu preliti prohlađenim sirupom.
RECEPT: Slavsko žito 👩🏻🍳🌾
RECEPT: Pasta sa piletinom i spanaćem 👩🏻🍳🍝
RECEPT: Posna pita sa aljmom 👩🏻🍳
Autor: Pink