Da li postite?

Ne mislite da ćete tokom posta gladovati, naprotiv. Ako se pridržavate ovih pravila, posna ishrana može vrlo povoljno da utiče na vaše zdravlje.

Mnogima još nije poznato da post nije gladovanje, a još manje neka dijeta za mršavljenje.

Činjenica da do Božića nećete jesti meso, mleko i jaja ne znači da posna ishrana nema svojih kulinarskih čari. Vreme posta je i prilika da se zdravo hranite, pa se potrudite da vaši obroci budu redovni i raznovrsni.

Posna ishrana u kojoj dominiraju riba, povrće, žitarice, biljna ulja, povrće i voće može vrlo povoljno da utiče na naše zdravlje.

Foto: Unsplash.com/Ola Mishchenko

A ovo su 4 zlatna pravila posta:

Ne preskačite doručak

Redovni obroci su preduslov zdrave ishrane. Izbegavajte beli hleb, lisnata testa, džem i margarin. Pijte čajeve, ali bez šećera. Voćni sokovi i napici s puno šećera nikako nisu dobar izbor za doručak. Birajte musli ili palentu sa suvim voćem i orašastim plodovima.

Mahunarke svakog dana

Grašak, sočivo, pasulj, leblebija i boranija su odličan izvor energije. Mnogi u postu greše prilikom izbora namirnica, pa ishranu baziraju isključivo na testenini i krompiru, a kada post prođe, shvate da su nabacili kilograme.

Jedite više voća, povrća i salata

To su najbolji izvori vitamina, minerala i vlaknastih materija. Ne preterujte s voćnim proizvodima jer sadrže dosta šećera, a budite oprezni i s količinama suvog voća.

Obrok na svaka dva i po sata

Takvim ritmom ćete organizam lakše da priviknete na promenjenu ishranu. Posle nekoliko dana vratite se redovnom ritmu koji podrazumeva četiri do pet obroka dnevno.

Autor: zena.blic.rs

#ishrana

#post

#zdravlje

#zlatna pravila