Ovi sitni kolači se uglavnom služe na slavama i kada su praznici, ali može da se jede i uz popodnevnu kafu.

Ovi sitni kolači se uglavnom služe na slavama i kada su praznici, ali može da se jede i uz popdnevnu kafu. Postoji mrsna i posna varijanta, a u nastavku teksta pročitajte kako da napravite posnu bajderu, poslasticu za posni, slavski sto.

Sastojci:

200 g posnog mlevenog keksa100 g mlevenih oraha150 g šećera1 vanilin šećer8-9 kašika vode100 g margarina130 g posne čokoladeZa glazuru:80 ml slatke pavlake 100 g posne čokolade

Priprema:

U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i vodu, pa kuvajte dok ne provri. Sklonite sa šporeta, pa dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Zatim dodajte keks i orahe, pa dobro promešajte. Podelite smesu na 2 jednaka dela. U jedan deo dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili. Dobro sjedinite.Tepsiju nauljite, pa sipajte prvo čokoladnu smesu, a zatim i onu sa keksom. Stavite u frižider da se stegne. Pomešajte slatku pavlaku i čokoladu, pa otopite i dobijenom glazurom prelijte kolač. Vratite u frižider da se stegne.

Autor: Krstarica