Celer je, uz šargarepu i peršun, veoma zastupljen u kuhinjama širom sveta, a njegova svojstva su primenjiva i u alternativnoj medicini. List ove biljke možete koristiti i kao dekoraciju jelima, a sam celer se u ishrani koristi svež ili termički obrađen. Celer je bogat različitim vitaminima i mineralima što ga sa razlogom drži na prvom mestu najlekovitijih biljki.
Celer i limun za povišeni holesterolVitamini koje sadrži ova biljka ne mogu se ni pobrojati. Bogat je vitaminima B kompleksa, vitaminom C i K, folnom kiselinom i kalijumom. Konzumacija celera pomaže u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, a idealna je hrana i za pacijente sa visokim holesterolom. Još je Hipokrat propisivao upotrebu soka od celera za lečenje nervne napetosti.
Celer efikasno smanjuje upaluSeme celera sadrži oko 20 antiinflamatornih jedinjenja koji pomažu organizmu u toku zapaljenja
Reguliše probavuSadrži jedinjenja koja štite želudac i sprečavaju njegovo oštećenje. Dokazano smanjuje pojavu čireva na želucu. Osim ovoga, celer sadrži 95 odsto vode i omogućava normalnu probavu hrane i održava crevnu bakterijsku floru. Da biste sačuvali zdravlje srca, uvrstite celer u svakodnevnu ishranu. Dokazano je da ova biljka može smanjiti ukupnu koncentraciju holesterola i triglicerida. Celer se preporučuje i osobama koje imaju problema sa regulacijom šećera u krvi, najviše zbog svog niskog glikemijskog indeksa.
RECEPT: SOČNE ĆUFTE gotove za 30 minuta 👩🏻🍳🍝
7 životnih NAVIKA zbog kojih izgledate STARIJE 👵🏻
Autor: Krstarica