Meke kao duša, ostaju sveže i sutradan

Domaće kiflice meke kao duša zvezda su svake trpeze na raznim proslavama bez obzira da li su slane ili slatke. Pripremljene po receptu u nastavku možete ih filovati po izboru, sa sirom, džemom ili nadevom za picu. Testo je toliko mekano da kiflice ni sutradan neće biti suve i zadržaće svu svoju vazdušastost.

Sastojci:
400 ml toplog mleka100 g šećera7 g suvog kvasca1 jaje1 kašika uljaprstohvat soli1 kesica vanilin šećera600 g brašna100 g putera astopljenogmleko i puter za premazivanje

Priprema:

U činiji pomešajte toplo mleko, šećer i instant kvasac. Dobro umutite i ostavite da odstoji 10 minuta. Sipajte ulje, dodajte jaje i vanilin šećer, pa umutiti da se sjedini. Umešajte brašno i so, pa počnite da mešate testo varjačom. Zatim nastavite da ga mesite rukama dok se ne sjedini. Dodajte puter i nastavite da mesite dok ne dobijete elastično testo. Pokrijte i ostavite da odstoji 1 sat.

Dobijeno testo podeliti na 10-12 delova i svaki deo uvaljati u lopticu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 15 minuta. Svaku lopticu razvaljajte u dugačak ovalni oblik. Presavijte oval na pola po dužini i urolajte da dobijete kiflicu. Nastavite sa preostalim testom. Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Zagrejte rernu na 180°C. Kiflice premažite mlekom i pecite 25 minuta. Kada su gotove, premažite svaku kiflicu puterom i uživajte.

Autor: Krstarica