Sve više ljudi ima problem sa težinom i bolom u nogama

Dr Dario Jocić ističe da će do 2030. godine, čak 30 odsto populacije imati problem sa priširenim venama.

Kako kaže, najveći problem jeste venska cirkulacija. Krv se, objašnjava Jocić, od donjih ekstremiteta vraća prema srcu, što stvara problem.

- Dolazi do venskog pritiska, i tu nastaje veliki problem. Može doći do tromboze ili upale vena - rekao je Jocić.

Tromboza je često uzrok smrti, i u ovom periodu korone jeste bilo priče oko dubokih venskih i arterijskih tromboza, priča Jocić.

Ta bolest napreduje polako. Počinje sa umerenim tegobama, u smislu svraba, oticanja, kožnih komplikacija, i problem je da se pacijenti navikavaju na to. Podižu noge posle dana, tuširaju se hladnom vodom, i dan prilagođavaju tome, što je loše. Tegobe se najčešće javljaju uveče, a s vremenom, tegobe postaju sve teže i veće, i onda se ide kod doktora, što nije dobro - priča Jocić.

Problem sa venama je češći kod ženskog pola, ali se u poslednje vreme sve češće javlja i kod muškaraca, međutim, kako Jocić dodaje, žene se ranije angažuju da rešavaju ovaj problem.

- Opracije ne trebamo izbegavati. Tehnologija je napredovala, i uvek pacijentima kažem da su često na pola sata do rešavanja problema. Naravno, sve zavisi od stepena bolesti - priča Jocić.

Jocić je dodao da postoje tegobe koje se mogu rešiti lekovima, neke operacijom, dok su pojedine predodređene za različite vrste terapija. Kako je napomenuo, važno je javiti se lekaru na vreme, i izbeći teže posledice.

Autor: Pink