Kivi se počeo gajiti na Novom Zelandu pre pedeset godina, pre dvadeset u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj. Ukoliko želite da obezbedite dobro zdravlje i jak imunitet ove zime je kivi pravi izbor, prenosi magazin.novosti.rs.
Pomaže kod opstrukcije creva. Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati s drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.
Sjajan je za vid. Vitamini A, C i E imaju antioksidativno delovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36 odsto. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže prilikom filtriranja štetnog plavog svetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.
Reguliše krvni pritisak. Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma, koji igra važnu ulogu u održavanju dovoljne količine tečnosti u telu. Takođe, reguliše rad srca i krvni pritisak i suprotstavlja se negativnim učincima natrijuma.
Snižava holesterol. Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma.
Ublažava stres i smiruje živce. Kivi je idealno voće za moderno doba u kojem živimo. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Pomaže nam da se osećamo smireno i da se lakše suočavamo s problemima i preprekama koje nam život nameće. Doktori preporučuju konzumiranje kivija pre razgovora za posao ili nekog važnog sastanka jer smanjuje napetost.
Autor: magazin.novosti.rs