Nije dobar samo za trežnjenje 🤣

Studija objavljena u časopisu "Global Advances in Health and Medicine" kaže da se ovaj oblik konzerviranja kupusa može pronaći još u periodu od četvrtog veka pre Hrista i da je vrlo hranjiva namirnica, piše Magazin.novosti.rs.

Hranljivost. Osim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po šoljici), sadrži i značajne hranjive materije poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, gvožđa, bakra, mangana, folata i kalijuma.

Dobar za creva. Budući da je fermentisana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici deluju delotvorno kada su u pitanju zatvor, proliv povezan sa upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnog creva.

Jača imuni sistem. Budući da otprilike 70 do 80 posto imunološkog sistema živi u crevima, ta dva sistema su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava zdrava creva podržava i zdrav imuni sistem.

Dobar izvor vlakana. Nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentisana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnog creva. Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crevima, tako da imaju veću sposobnost procvata i napretka, piše integrativni gastroenterolog Marvin Singh. Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šoljica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15 posto dnevne preporučene vrednosti.

Utiče na smanjenje stresa. Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti creva i mozga.Iako kiseli kupus nije direktno povezan sa smanjenjem stresa kod ljudi, u studijama na životinjama u kojima su mikrobiomi creva izbrisani, probiotici iz fermentirane hrane smirili su sistem odgovora na stres koji takođe može naštetiti kognitivnim funkcijama kada je prenaporan.

Autor: magazin.novosti.rs