Čuveni pulmolog govori o tome šta najčešće dovodi do pojave karcinoma

Nekadašnji član Kriznog štaba, doktor Branimir Nestorović, govorio je o tome šta najčešće dovodi do pojave karcinoma.

Do 2035. godine 24.000.000 ljudi u svetu će godišnje obolevati od karcinoma. Porast ovih bolesnika ukazuje na ono što ja smatram da sadašnji način života i ishrane (bogat energijom u obliku fruktoze i masti), uz višak stresa i smanjenu fizičku aktivnost (uz sve ostale prateće faktore, kao što je zračenje električnih aparata i hemija) prevazilazi kompenzacije tela.

Zbog takvog načina života, jedna grupa ćelija (karcinom) "diže pobunu" i želi da kaže da je dosta. Ipak, neke od namirnica imaju fantastičan efekat kada je u pitanju prevencija nastanka karcinoma, pa čak i na terapiju njegovog lečenja.

Ono što bi trebalo da se koristi je definitivno alkalna hrana. Od voća tu spadaju borovnice, maline, kupine, jabuke, kajsije, limun, urme. Od povrća, tu su artičoke špargle, cvekla, brokoli, kelj, kupus, šargarepa, celer, luk đumbir, spanać, paradajz, krastavci. Ovas, raž i pirinač su najpoželjniji od žitarica. Čia semenke i susam nikako ne treba izostaviti.

Krucifere koje u sebi imaju sulforafen imaju odlične antitumorske efekte. Tu su brokoli, kupus i kelj koji sadrže indole i izocijanaje što su takođe antikarcinogene supstance.

Na našem području najlakše se nalazi spanać, hlorela i spirulina. One sadrže velike količine hlorofila, koji je antikarcionogena supstanca i ono što je zanimljivo, podmlađuje. U nekim studijama se čak navodi da ova hrana smanjuje veličinu tumora.

Istraživanja pokazuju da je crvena hrana jako dobra u lečenju karcinoma, dok su likopen i karoten antitumorske supstance. Jako je bitno i da se unose vlakna, a neophodan dnevni unos od najmanje 30 grama vlaknaste hrane (značajna većina stanovnika Zapadne Evrope ne uzima ni polovinu te količine).

Sveže isceđeno voće i povrće imaju dobra antioksidativna i antitumorska dejstva, međutim, sa šargarepom treba biti oprezan zato što u sebi sadrži visok nivo šećera, pa to može biti opasno kod dijabetičara.

Ono što je još izuzetno značajno, to su zeleni čak, maslinovo ulje, pečurke, alge, začini (crni biber i seme crnog kima).

Autor: Objektiv

#Branimir Nestorović

#Nestorović

#lečenje karcinoma