Neki ih smatraju lošom hranom, međutim...

Malo je onih koji ne vole da grickaju kokice dok gledaju omiljenu seriju ili film.

Kokice su zapravo raspuknuta zrna žitarica, pa su zdrave, čak ih je i preporučljivo jesti.

- Neki ljudi ih smatraj lošom hranom, ali one su zdrave - kaže nutricionista Ebi Langer.
- Ne samo da sadrže mnogo vlakana već imaju i vrlo malo kalorija kada ih pečete bez mnogo masnoće. Pored osećaja sitosti, one daju i osećaj zadovoljstva zbog svoje hrskavosti - dodaje ona.

Ali mogu postati i nezdrava hrana zbog načina na koji ih ljudi jedu.

- Budući da su lagane i vrlo 'zarazne', ljudi ih često jedu previše i unose neželjene kalorije - kaže nutricionista.

Samo 100 grama kokica sadrži 93 kalorije, 3 grama proteina, 1,2 grama masti, 18 grama ugljenih hidrata i 3 grama vlakana. Reč je, naravno, o kokicama pripremljenim s nekoliko kapi masnoće i bez dodatnih ukusa. Kokice postaju kaloričnije kada im se dodaje sir, maslac, karamela i tako postaju nezdrave.

Prema tome 100 grama kokica s maslacem sadrži 192 kalorije i čak 15 grama masnoća, što je pet puta više od običnih kokica. Nutricionista Langer preporučuje i izbegavanje kokica za mikrotalasnu pećnicu, jer je dobro poznato da su one bogate masnoćama i sadrže dosta soli, ali su i kancerogene.

Ako već želite brze kokice iz mikrotalasne, uzmite običnu papirnu kesu i u nju stavite kukuruz, pa ih pripremite bez masnoća. Tako ćete biti sigurni da jedete niskokalorične kokice koje su super zdrava grickalica.

Autor: nportal.rs