Verovatno ste bar jednom imali osećaj da sendvič koji vam neko drugi napravi ima neobično bolji ukus od onog koji ste sami složili. Ispostavlja se da to nije samo utisak, nauka ima objašnjenje za ovu pojavu.
Prema istraživanjima, naš mozak reaguje drugačije kada sami pripremamo hranu. Dok pravimo sendvič, anticipiramo ukus svakog sastojka, zbog čega naše interesovanje i apetit neprimetno opadaju. Drugim rečima, „zasitimo se“ unapred, jer već mentalno znamo kakav će ukus imati ono što spremamo.
TRENDOVI 2025: Šta je zapravo HOUPKOR? 📱📈😱
Kada, međutim, neko drugi napravi isti sendvič, naš mozak ne zna tačno šta da očekuje, svaka aroma i kombinacija ukusa postaje iznenađenje za čula, što čini da nam hrana deluje ukusnije. Naučnici ovu pojavu opisuju kao efekat novine, ljudski um jednostavno više uživa u stvarima koje nisu u potpunosti predvidljive.
Dakle, sledeći put kad pomislite da vaš sendvič „nema onaj šmek“ kao onaj koji vam pravi prijatelj, partner ili rođak, ne krivite sebe, već svoj mozak. On jednostavno voli da ga neko drugi iznenadi ukusom.
Vladimiru Štimcu UKINUTO zadržavanje BEZ sasušanja! ⚠
Autor: redportal.rs