Za sada nema influensera koji je promoviĆĄu

Zvuči kao ơala, ali nije: ova zaboravljena namirnica jača imunitet, čisti telo i koơta manje od hleba. Nutricionisti je hvale, bake je pamte, a mi je potpuno ignoriơemo. Saznaj zaơto je najzdravija – i kako da je vratiơ na svoj tanjir.

ZaĆĄto je leblebija najzdravija hrana koju ne jedemo?

Leblebija je puna biljnih proteina, vlakana, gvoĆŸÄ‘a, magnezijuma i vitamina B. PomaĆŸe varenju, stabilizuje ĆĄećer u krvi, daje dugotrajan osećaj sitosti i podiĆŸe energiju bez naglih skokova. U poređenju sa mesom, mlečnim proizvodima i industrijskim grickalicama – leblebija je čista pobeda.

Cena? Manja od hleba. Efekat? Kao da ste pojeli vitaminsku bombu.

Kilogram leblebije koĆĄta manje od prosečnog hleba, a moĆŸe da se koristi za salate, namaze, supe, pa čak i zdrave grickalice. Kuvana, pečena, blendovana – u svakoj formi je korisna. A ĆĄto je najvaĆŸnije: ne izaziva nadutost kao pasulj, ne sadrĆŸi gluten i pogodna je za vegane.

Foto: Pixabay.com/Lazare

ZaĆĄto je ne jedemo?

Zato ĆĄto je dosadna – ili bar tako mislimo. Nema reklama, nema ambalaĆŸe koja vriĆĄti superhrana, nema influensera koji je promoviĆĄu. A zapravo, leblebija je tiha kraljica zdravlja. Potrebno je samo malo začina, limuna i maslinovog ulja da se pretvori u obrok koji menja dan.

Kako da je ubaciĆĄ u svakodnevnu ishranu?

Ubaci ĆĄaku kuvane leblebije u salatu umesto piletine;

Napravi humus kod kuće – 5 minuta, blender, gotovo;

Ispeci je u rerni sa začinima – dobijeơ zdravu grickalicu za film;

Ne moraĆĄ da menjaĆĄ ceo jelovnik. Dovoljno je da zameniĆĄ jednu nezdravu naviku leblebijom – i telo će ti biti zahvalno. đŸ™đŸ»

Leblebija je dokaz da zdravlje ne mora da koơta. Potrebno je samo da je se setimo. Sledeći put kad kupujeơ hleb – razmisli da dodaơ i kilogram leblebije. Telo će ti reći hvala. 😎

Autor: krstarica