U samo jednom uzorku kontrole su pokazale ostatke čak 20 različitih pesticida, dok je više od 98 % uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida, pokazalo je istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu, neprofitne nevladine organizacije koja ovakva istraživanja sprovodi od 2004. godine.
Istraživanje inače obuhvata rangiranje 47 najpopularnijih vrsta voća i povrća u zavisnosti od kontaminacije pesticidima. Odmah iza jagoda nalazi se spanać u kome je pronađeno hemikalija 1,8 % više nego kod drugih, a onda slede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer, krompir i ljuta paprika.
Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.
Zato, predlažemo da budete oprezni, ali i da dobro očistite i operete voće pre konzumiranja.
Ovo voće MORATE da probate 😎
Autor: redportal.rs