Mnogi često biraju kaloričniju hranu jer dolazi hladnije vreme

Težina osobe može varirati na prelazu iz leta u jesen, ali nekoliko faktora može doprineti ovoj promeni, kaže Jasna Vujičić, nutricionista i otkriva najčešće razloge za gomilanje kilograma u ovom periodu, ali i kako da to izbegnete, prenosi magazin.novosti.rs.

Tokom jeseni, mnogi često biraju kaloričniju hranu jer dolazi hladnije vreme, što može uticati na povećanje težine. Takođe, sezonski obroci bogati ugljenim hidratima (poput krompira, bundeve i peciva) postaju češći.

Smanjena fizička aktivnost. Kako temperature opadaju i dani postaju kraći, ljudi su često manje fizički aktivni nego tokom leta, što može smanjiti sagorevanje kalorija.

Sezonske promene raspoloženja. Jesenja melanholija ili sezonski afektivni poremećaj (SAD) može izazvati promene u apetitu, naročito povećan unos ugljenih hidrata, što može dovesti do dobijanja na težini.

Metaboličke promene. Neke osobe imaju tendenciju da skladište više masnoća kako bi se prilagodile hladnijem vremenu. Ovo je prirodna fiziološka reakcija koja može uzrokovati manju varijaciju u težini.

Zadržavanje vode. Sezonske promene mogu uticati i na zadržavanje tečnosti u organizmu, što privremeno može povećati telesnu težinu.Sve ove promene su obično male, ali mogu dovesti do primetne razlike u težini kod određenih osoba. Jesen je stigla, a i neke nove namirnice. Drugačija ishrana može biti ključni faktor u smanjenju velikih fluktuacija u težini, ali je važno kombinovati različite strategije kako bi se postigla stabilnost.

Autor: magazin.novosti.rs