Ljudi su tokom godina eksperimentisali sa brojnim sastojcima, otrovnim biljkama i životinjama. Danas je prosto trendi rizikovati sa nekom otrovnom hranom, koja, ako nije spremljena kako treba, ubi*a. Ukoliko vam je dosadno ovo što se jelo do sada, evo lista nekih od gastronomskih užitaka koji vas mogu koštati glave, prenosi Tu magazin. 😮
Najopasnija jela na svetu nose sa sobom posebne rizike, iako su u nekim kulturama cenjena zbog ukusa i tradicije. Priprema i konzumacija ovih namirnica često zahteva posebne mere predostrožnosti kako bi se izbegle ozbiljne posledice. Ovo je samo deo takvih specijaliteta. 🧐
🔴 Blaasop sa srebrenim prugama
Za ribare na području Indijskog okeana ova velika riba je prava poslastica. Samo je treba znati pripremiti, otrovi se nalaze u njenoj jetri i reproduktivnim organima, i ukoliko se ne odstrane u potpunosti, rizik je smr*na opasnost po zivot. Otrovi izazivaju paralizu, probleme sa disanjem i na kraju sm*t. 🤨
🔴 Sannakji, hobotnica koja se jede živa
Ovaj delikates vam neće ništa uraditi dok ne dođe do vašeg probavnog trakta, ali postoji veliki rizik da vas usput ubi*e. Ovo je vrsta male hobotnice koja se služi u korejskim restoranima i ribarnicama, a posebno je bizarno to što se hobotnica jede dok je još živa. Ako niste gadljivi, i probate ovo jelo, tu nastaju problemi. Pipci imaju takvo svojstvo da se zalepe za obraze ili grlo, pri čemu je opasnost od gušenja veoma velika. Ova hobotnica svake godine ubi*e do 6 ljudi. 😣
🔴 Hakarl (fermentirano meso ajkule)
Islandski specijalitet napravljen od mesa grenlandske ajkule, koje je toksično u svom prirodnom stanju. Meso se fermentira i suši mesecima kako bi postalo sigurno za konzumaciju, ali je njegov ukus i miris vrlo intenzivan. 👃🏻
ČUDNE činjenice o ŽENAMA 😄
🔴 Šangajske krvave školjke
Ove školjke se smatraju delikatesom, ali on vas može zaraziti hepatitisom. Da bi se mogle jesti, moraju se pažljivo i brzo skuvati kako bi se uništili virusi i bakterije koje uzrokuju hepatitis. Ove školjke se prodaju u azijskim supermarketima, a prepoznatljive su po sivo- beloj boji i dubokim brazdama, i pune su krvi.
🔴 Divovska bik-žaba
Ova žaba živi u Namibiji. Iako su koža i organi žabe veoma toksični, bik-žaba se smatra izuzetnim delikatesom, samo u slučaju da joj se odstrane neki posebno otrovni organi. Žaba je sigurna za jelo nakon parenja i treće kiše, kada se nivo otrova drastično smanjuje. Ako ste dobili pogrešne žablje delove, ili ulovili žabu u pogrešnoj sezoni, rizikujete da vam vrlo brzo otkažu bubrezi. Ukoliko lekarska pomoć ne stigne na vreme, sm*t je izvesna. 😲
🔴 Fugu
Fugu, riba koja vas može ub*ti u roku od 1 sata, ukoliko nije ispravno pripremljena uklanjanjem određenih organa. Kuvari koji je pripremaju moraju da prođu obuku isključivo za pripremanje ove ribe, koja traje 3 godine. 😵
🔴 Surog-gi (slepi miševi)
Jelo pripremljeno od slepog miša, popularno u nekim delovima Azije i Afrike, može nositi opasne viruse.
Na ZLATIBORU 2 domaće KAFE čak 500 DINARA 💰
Autor: tumagazin.rs