Ključ nove čokolade leži u njenom izuzetno slatkom sok

Zamislite situaciju u kojoj berete lepu i sočnu jabuku. Ali umesto da ga pojedete, sačuvate seme, a ostatak bacite. To obično rade proizvođači čokolade sa plodovima kakaa.

Sada su naučnici u Švajcarskoj smislili novi način da naprave čokoladu koristeći celo voće, a ne samo semenke. I bez dodavanja šećera!

Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mišra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakao drveta.

Novi način pripreme već je privukao veliku pažnju, posebno zbog neefikasnosti tradicionalne proizvodnje čokolade, gde se koriste samo semenke, a ostatak ploda, veličine bundeve i prepun hranljivih materija, prepušten je trune na poljima.

Ključ nove čokolade leži u njenom izuzetno slatkom soku, koji ima „voćni ukus, pomalo kao ananas“. Ovaj sok, koji sadrži 14 procenata šećera, destiluje se u visoko koncentrovani sirup i pomeša sa pulpom i osušenom korom da bi se napravio veoma sladak žele. Kada se žele doda kakao zrnu da bi se napravila čokolada, potreba za šećerom je potpuno eliminisana.

Mišra vidi svoj izum kao poslednji u dugom nizu inovacija švajcarskog čokoladara.

U 19. veku Rudolf Lint, čije je prezime postalo sinonim za dobru čokoladu, slučajno je razvio ključni korak specifične metode mešanja tople čokoladne mase, čineći je homogenom i smanjujući kiselost, ostavljajući mikser za kakao da radi preko noći. Rezultat je ukusna, slatka čokolada.

Autor: redportal.rs