Oni su predstavli svoj ekoinovativni proizvod: Fasolo - Vegan namaz na bazi crvenog pasulja i tropa šargarepe sa dodatkom začinskog bilja, oduševili žiri i odneli pobedu 💪

Do sada smo već navikli na to da studenti i profesori Tehnološkog fakulteta Leskovac na najbolji način predstavljaju naš grad, svake godine osmišljavajući inovativne prehrambene proizvode koje prezentuju ispred nacionalnog žirija takmičenja Ecotrophelia. Ove godine zasijali su u najsjajnijem sjaju i osvojili prvo mesto, čime su se plasirali na evropsko takmičenje Ecotrophelia Europe 2024 koje će se održati u Parizu.

Studentski tim činili su Kristina Barbulović, Andrija Dakić, Milica Stojković i Dmitrij Obvincev, svi studenti modula Prehrambene tehnologije i bezbednost hrane. Oni su predstavli svoj ekoinovativni proizvod: Fasolo -Vegan namaz na bazi crvenog pasulja i tropa šargarepe sa dodatkom začinskog bilja, oduševili žiri i odneli pobedu. Pažljivo odabrani sastojci, izbalansirane nutritivne vrednosti, sjajan dizjan pakovanja i detaljan biznis plan doprineli su da se njihov proizvod izdvoji među konkurencijom.

Mentorsku podršku u izradi proizvoda kao i do sada pružile su im dr Ivana Karabegović, dr Bojana Danilović i dr Sandra Stamenković Stojanović, sa katedre za Prehrambene i biotehnologije, uz ogromnu pomoć doktoranta Čedomira Dimića, koji je briljirao u dizajnu etikete proizvoda, piše Jugmedija, prenosi Telegraf.

- Ova studentska takmičenja, zajedno sa inovacionim inkubatorom koji osposobljava naše studente da pokrenu svoje start up kompanije, govore u prilog tome koliko su naši studenti posle završenih studija spremni za tržište rada. Praksa govori da prehrambenih tehnologa nema na zavodu i da veliki broj studenata nađe posao već tokom studija - kažu sa Tehnološkog fakulteta.

Studentima i njihovim profesorkama sada predstoji priprema za Evropsko takmičenje, koje se održava u Parizu u okviru programa SIAL 2024, koji predstavlja najveći svetski sajam posvećen inovacijama hrane. Tamo će se takmičiti u konkurenciji poznatih Evropskih Univerziteta.

- Mi im držimo palčeve i podsećamo vas da je u toku prvi konkursni rok za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Na ovoj državnoj ustanovi koja pripada Univerzitetu u Nišu nema samofinansiranja, svi studenti se upisuju na budžetu, a imaju mogućnost da odaberu jedan od čak 6 različita modula: Farmaceutsko-kozmetičke tehnologije; Materijali i hemijske tehnologije; Ekološko inženjerstvo; Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane; Industrijski dizajn tekstila i odeće i Informacioni sistemi u tehnološkim procesima.

Autor: Telegraf