Pojedite bar jednu jabuku danas 😁🍎

Jabuke sa svojim šarolikim bojama i raznovrsnim ukusima svrstavaju se među najpopularnije voće na svetu. Danas obeležavamo Svetski dan jabuka, tradiciju koja je započela 1990. godine u Velikoj Britaniji s namerom da se ljudi bliže upoznaju sa različitim sortama i bogatom istorijom ovog voća. 🍏🍎

Ova omiljena voćka je iz porodice ruža, a vodi poreklo iz Azije, preciznije iz Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana. Putem Aleksandra Makedonskog, jabuka je stigla u grčki svet, a njen uzgoj se dalje širio kroz Rimsko carstvo ka severnoj i zapadnoj Evropi. S vremenom, jabuka je pronašla svoj put do Severne Amerike i Afrike.

U Srbiji, zahvaljujući idealnim klimatskim uslovima, pogotovo u regijama poput Zapadne Morave, Podunavlja, Fruške Gore i okoline Novog Pazara, jabuka je postala jedan od glavnih izvoznih proizvoda, o čemu svedoči i sporazum s Kinom, potpisan početkom ove nedelje u Pekingu, za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije. 👇😎

Foto: Pixabay.com/lumix2004

Savremeni zasadi jabuka obiluju raznim sortama kao što su jonagold, zlatni delišes, melroz, ajdared i greni smit. Srbija je sa više od 28.000 hektara i prosečnom godišnjom proizvodnjom od 500.000 tona prva u regionu po proizvodnji jabuka, piše 24sedam.rs.

Bez obzira da li volite sveže jabuke, pitu sa jabukama ili sok od jabuka, ovo voće je savršen izbor za svaku priliku. Povodom Svetskog dana jabuka, setite se da pojedete barem jednu danas!

Autor: 24sedam.rs / Redportal.rs