Od kako se među prijateljima Slavoljuba Spasova iz Vladičinog Hana pročula vest da je sa suprugom u svojoj bašti izvadio krompir težak 4 kilograma i 305 grama, gotovo da nema dana, a da neko od njih ne svrati da vidi o kakvoj grdosiji je reč. 😁
A kada vaga pokaže istu težinu svi oni zastanu u čudu pitajući se kako je moguće da stara sorta batat da primerak krompira za Ginisa. 🤷♀️
Tome se nije ponadao ni bračni par Spasov kada su u blizini kuće na proleće zasadili ovu vrstu krompira. Zato su se njih dvoje našli u čudu kada su vadeći zasađen i krompir naišli na jedan koga nisu mogli jednim potezom motike da izvade. 🤔
Odmah su shvatili da se radi o velikom krompiru, ali nisu mogli ni da pretpostave da je reč o džinovskoj krtoli. To im je, međutim, postalo jasno tek kada su sa njega razgrnuli svu zemlju. 👇
- Da bi smo ga izvadili u komadu i potpuno neoštećenog, pažljivo smo ga otkopali sa svih strana, a potom izvadili iz zemlje. Odmah smo ga stavili na vagu i kada smo videli da teži više od 4 kilograma, bili smo gotovo u šoku s obzirom da ovu sortu već dve godine proizvodimo i nikada do sada nismo dobili krompir ovakve veličine - kaže Slavoljub, piše Telegraf.rs.
Ovo seme krompira koje retko ko od proizvođača danas proizvodi Spasovi su dobili od prijatelja. Odlučili su da ga zasade zato što je veoma jednostavan za proizvodnju i zato što je otporan na bolesti. 🥔🥔🥔
- Pre sadnje seme krompira mora prvo da isklija, a potom se krtole prepolove i stave u vodu da puste koren. Kada se to desi treba ih zasaditi u supstrat kako bi se iz korena formirala biljka koja se početkom maja sadi na parceli nađubrenoj stajnjakom u rasponu od jednog metra - ističe sagovornik.
On naglašava da ovako zasađen krompir u uslovima kada ima dovoljno vode vrlo brzo formira veoma jak koren koji je u stanju da prekrije izraslu korov i nastavi nesmetano da raste tako da ne zahteva ni okopavanje.
Oni su svoj zasad sa ovom sortom krompira po sadnji tretirali jednom ili dva puta vodom u kome je bila kopriva i dobili odličan prinos u kome se našao i džinovski krompir, piše Jugmedia.
Autor: Telegraf.rs