Zajedno je Janis sa svojim seljanima donosio džakove pune kozje dlake koji su vojnike štitili od hladnoće.

Odnosi Srbije i Grčke prepuni su lepih priča o ljubavi i poštovanju između dva naroda. Ovog puta vam donosimo priču o Janisu Janulisu, čoveku koji je poštujući mrtve zaslužio da se o njemu večno priča.

Janis je bio grčki pastir za vreme srpskog egzodusa na Krf, Vido i u Solun. Njegovo rodno Agios Mateos je mesto udaljeno svega 20 kilimetara od Krfa. Kada su srpski vojnici izmučeni stigli na Krf on je pomagao francuskom sanitetu i generalu De Mondeziru da zbrinu promrzle srpke vojnike Drinske divizije, tog januara 1916.

Zajedno je Janis sa svojim seljanima donosio džakove pune kozje dlake koji su vojnike štitili od hladnoće. Iako su bili promrzli i slabi Srbi nisu oštetili ni jednu stabljiku mlasline jer je to za Grke sveto drvo.

Nakon Prvog svetskog rata, podignuto je groblje vojnicima Drinske divizije kao i piramida od kamena gde su ispisana imena vojnika. Dok su druge njive bile poorane i sređene, Janis je svoju zapustio iz velikog piateta prema srpskim vojnicima.

Urednik NIN-a Đoko Stojčić je saznao za ovaj gest 1998. a na inicijativu Ljubiše Stoilkovića je pokrenuta inicijativa da se ovom velikom čoveju Janisu Janulisu podigne spomenik. Izgradnju spomenika je pomogao je Boško Kostić iz Invest banke, a akademski vajar čiji je deda bio solunac, Slobodan Stojanović je besplatno uradio lik.

Po izlivanju spomenika, on je predat njegovoj porodici koja je u saradnji sa crkvenim vlastima u Grčkoj postavila spomenik u porti crkve u Agios Mateosu uz intoniranje himni Srbije i Grčke.

IZVOR: YT / odfruleradovan

Autor: Ljubiša Stoilković - Hronograf - Politika / Redportal.rs