Članica MK Group otvorila prvi privatni centar za istraživanje u agraru

Kompanija Sunoko, članica MK Group, otvorila je Istraživačko-razvojni centar, prvi takve vrste u oblasti agrara u Srbiji. To je prvi privatni centar za istraživanje u agraru.

Primenom najsavremenije tehnologije biće omogućena efikasnija proizvodnja šećerne repe, u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima i saznanjima, kao i smernicama dobre poljoprivredne prakse.

- Otvaranjem Istraživačko-razvojnog centra, moći ćemo da, zahvaljujući najsavremenijim istraživačko-laboratorijskim i stručnim kadrovskim kapacitetima, identifikujemo sve potencijalne probleme u proizvodnji šećerne repe i adekvatno odgovorimo svim potrebama u tom procesu, već od prvog koraka - rekao je direktor Istraživačko-razvojnog centra Sunoko, Nenad Trkulja.

Centar će, kaže Trkulja, svojom podrškom dati veliki doprinos još boljem kvalitetu finalnog proizvoda, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju bezbedne hrane, ali i za celokupnu domaću prehrambenu industriju.

Proizvođač Vidosav Brnješević navodi da je započeo saradnju sa dr Trkuljom 2019. godine u zaštiti od cerkospore kada je uvideo da razlika u prinosu može biti i 10 tona po hektaru pri različitom pristupu zaštite.

- Time sam zadobio poverenje i raduje me vest da je Sunoko osnovao ovaj istraživačko-razvojni centar sa njim na čelu, jer će koristi imati obe strane i poljoprivredni proizvođači i šećerane - rekao je Brnješević.

Sunoko godišnje proizvede do 400.000 tona šećera iz svoja tri centra i predstavlja najuspešnijeg proizvođača šećera u jugoistočnoj Evropi. Upravo zato, Sunoko radi na dodatnoj optimizaciji tehnoloških procesa proizvodnje šećerne repe, prvog segmenta u proizvodnji šećera.

Tehnološki proces proizvodnje šećerne repe obuhvata niz zahtevnih agrotehničkih i hemijskih mera koje će ekspertizom od strane IRC biti dovedene do maksimalne optimizacije, što dovodi do smanjenja troškova proizvodnje, povećava prinose i smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu.

Sam centar organizuje i stručna predavanja za sve proizvođače šećerne repe u Srbiji. Takođe, za sve proizvođače sa kojima Sunoko ima ugovor obezbeđene su direktne edukacije i konsalting na terenu.

Autor: Tanjug

#Sunoko

#Šećerna vuna

#šećer