Za manje od mesec dana očekuje nas pravi nebeski spektakl 🎇

Iz godine u godinu svedoci smo pojave različitih nebeskih čuda, koja se mogu videti sa naše Zemlje, pod vedrim nebom. Uskoro nas očekuje još jedna nesvakidašnja pojava.

U pitanju je poravnanje putanja Jupitera i Saturna koje se jako retko događa. Sa Zemlje će moći da se posmatra 21. decembra, na dan zimske kratkodnevnice u trenutku kada će planete izgledati veoma bliske jedna drugoj. Takav prizor je poslednji put bio vidljiv sa Zemlje pre 800 godina, 4. marta 1226. godine. Približavanje dve planete traje još od leta. 

Foto: Pixabay.com/alecantropov86

Kada bude dostigao vrhunac, razmak između njih će biti manji od širine punog Meseca. Tokom večeri 21. decembra oni će izgledati kao jedna dupla planeta, odvojena jedna od druge samo za petinu prečnika punog Meseca.

Svi koji budu propustili ovu astronomsku pojavu, imaće priliku da je vide 2080. godine, a nakon toga će moći da se posmatra 2400. godine.

Jupiter i Saturn bi trebalo da budu vidljivi svim stanovnicima planete ukoliko noć bude vedra. Ali najbolja vidljivost će biti sat vremena po zalasku Sunca, kada će se planete ukazati nisko na zapadnom nebu.

Autor: redportal.rs

#jupiter

#planeta

#saturn