Od malih nogu zavoleo Svetu Petku

Todor Dobrić (6) iz Zubinog Potoka bavi se guslama od svoje 4. godine. Prve gusle od belog javora kupio mu je deda iz Crne Gore. Rodbina mu je velika podrška i oslonac u guslanju.

Kad je tek počeo da gusla, kaže da se ništa nije čulo! 😱 Zatim je krenuo da šteluje i guslanje je počelo! Među prvim pesmama koje je guslao bila je:

IZVOR: YT / Liljana Ljiljana

Pored ljubavi prema guslama, Todor ima veliku ljubav prema veri, Srbiji i slavi. Na voditeljkino pitanje kako je moguće da on ovako mali gaji sve ove ljubavi, Todor je svoj odgovor počeo sa: - Pa, ja kad sam bio mala beba, ja kad sam bio mali... 🤗 Majka ga je učila svemu, istakao je.

Posebno voli Svetu Petku Epivatsku. U manastiru Duboki Potok odmah je zavoleo fresku Svete Petke. Todor kaže da je od tog trenutka Sveta Petka ceo njegov život 🤗 u njegovoj duši i omiljena mu je svetiteljka!

Foto: Printscreen YouTube/Tvmost Tehnika

SLIKA: Todor Dobrić

U vrtiću uči drugare o veri. Peva Očenaš i Bogorodice Djevo. Kad poraste, želi da "bude pop, pa iskušenik i monah, a možda će biti đakon i možda vladika".

Životna želja mu je da crkva koju će da izgradi kad poraste, a biće posvećena Svetoj Petki, bude viša od Hrama Svetog Save. To je njegov san! 😊

Foto: Printscreen YouTube/Tvmost Tehnika

SLIKA: Todor Dobrić

Ako vas zanima priča o Svetoj Petki Epivatskoj, pa o Svetom Đorđu, te Svetom mučeniku Pantelejmonu, poslušajte kako o njima Todor pripoveda. Čućete i o čudu o Svetom Nektariju Eginskom. Takođe, i kako na guslama zvuči Nebeska liturgija Svetog Nikolaja Velimirovića:

IZVOR: YT / Tvmost Tehnika

Autor: redportal.rs

#Hram svetog Save

#Sveta Petka

#Todor

#gusle

#mali guslar