Život u pećini sad je prošlost

- Jeste, život mi se promenio, drukčiji će život biti. Najbolji život imaćemo sad! – ushićeno je izjavio Svetozar Čuturilov, dok su se osmesi njegove porodice mešali sa emocijama zahvalnosti zbog novog doma koji im je omogućen.

Trenutak useljenja konačno je porodici doneo osećaj dostojanstva i sigurnosti koji su potrebni svakom ljudskom biću. Za nas je ovaj uspeh bio velika radost, jer smo svedoci kako je jedna od najtežih priča sa kojom smo se suočili dobila srećan epilog!

- Srećna sam što imamo kupatilo, da se okupamo u kupatilu i da se ne peremo više u lavoru – rekla je Marica, sa iskrenom radošću u glasu.

IZVOR: YT/Hum. org. Srbi za Srbe

Podsetimo, skučena pećina u selu Mošorin nadomak Titela, bio je dom porodice Čuturilov. Voda se morala donositi i kuvati za sve svakodnevne potrebe, a deca nisu imala svoj prostor, već su često spavala kod bake, u oronuloj kućici koja je bila možda čak i u gorem stanju od laguma u kojem su živeli. Porodicu pred Svetozara i Marice čine i njihova deca: Zlatica (17), Mira (15) i Miloš (6), kao i Svetozareva majka Jovanka, brat Miloš i sestre Savka i Mira.

Zahvaljujući velikoj podršci donatora širom sveta, porodica sada živi u kući u Mošorinu koja im pruža sve uslove za dostojanstven život. Deca konačno imaju svoje krevete i sobe, a roditelji više ne moraju da brinu za njihovu sigurnost.

- Puno će nam značiti kuhinja, deca imaju svoju sobu, kupatilo… Ne moramo u pećini više da živimo – dodaje sa olakšanjem Marica, naglašavajući kolika je promena u pozitivnom smislu nastupila.

Za samo šest meseci od kada je objavljen apel, Humanitarna organizacija Srbi za Srbe je porodici kupila kuću sa pomoćnim objektima, uradila fasadu, zamenila krov i okrečila prostorije (dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom, dve veće spavaće sobe i jedna manja, kupatilo špajz i hodnik). Od nameštaja i bele tehnike kupljeni su: veš mašina, kombinovani frižider, šporet, sto i šest stolica, ugaona garnitura, tri kreveta sa dušecima, kauč i dva ormara. Ukupna vrednost pomoći iznosi 5.051.579 dinara.

Posebnu zahvalnost dugujemo anonimnom donatoru iz Austrije, Milošu M. iz SAD-a, IT usluge Securis Systems EU iz Republike Srpske, Marini G. iz Srbije, još jednom anonimnom donatoru iz SAD-a i Slavenu S. iz Republike Srpske, Goranu J. iz Srbije, Aleksandru R. iz SAD-a, kao i Gordani N. iz SAD-a. Značajne donacije su prikupljene takođe i na Humanitarnoj prodaji kolača u Vindzoru, Pikadu iz bloka u Rumenci i na Džezu iz bloka održanom u Beču. Takođe, zahvaljujemo se Udruženju za cerebralnu i dečiju paralizu Prijatelji Titela i gospođi Nadi Vlaški zbog brige o porodici u prethodnih 13 godina.

Porodica Čuturilov sada živi sa punim srcem zahvalnosti prema svima koji su im pomogli!

Autor: redportal.rs