Sve je spremno 🤩

Posle više od 2 godine rekonstrukcije, večeras će Beograd obasjati novi izgled Savskog trga, bivše Železničke stanice, a sadašnjeg muzeja i postavljenog spomenika Stefanu Nemanji, jednom od najznačajnijih vladara u istoriji srpskog naroda.

Najavljeno je da će svečanost trajati 1 sat, uz prikazan dokumentarni film o Stefanu Nemanji, zatim će uslediti dramski prikaz o velikom županu, koga će igrati Nebojša Kundačina.

Kako je Stefan Nemanja bio otac Rastku Nemanjiću, odnosno Svetom Savi, i ne čudi što je za datum svečanog otkrivanja simbolično izabran baš 27. januar.

Spomenik Stefanu Nemanji, koji je visine 23,5 metara i težine 68 tona, sastoji se od impozantnog postamenta koji predstavlja muzej na otvorenom. U unutrašnjosti postamenta biće prikazana istorija dinastije Nemanjića.

Na spomeniku se uočava da Stefan Nemanja u desnoj ruci drži mač, a u levoj ruci drži Hilandarsku poveljuspis izdat krajem 12. veka od strane Stefana Nemanje. Drugi verziju je izdao njegov sin Stefan, a originalni dokument se čuva u Hilandaru, u kome opisuje život rodonačelnika vladarske dinastije Nemanjica.

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji je delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova.

Foto: Beobuild/MGSI / Fenwick Iribarren Architects

Stefan Nemanja (1113 - 1199) bio je veliki župan Raške i rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, a zajedno sa svojim sinom Rastkom Nemanjićem, odnosno Svetim Savom, jedan je od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, koja Stefana Nemanju slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog.

Autor: redportal.rs

#Savski trg

#Spomenik Stefanu Nemanji

#beograd

#svecano otvaranje