Bivši direktor Spomen-područja Jasenovac, Ivo Pejaković, se suprotstavljao tezama neoustaša, a postoji sumnja da će dolaskom novog direktora, taj otpor nestati

Istoričari u Hrvatskoj reagovali su na ostavku koju je podneo direktor JUSP Jasenovac Ivo Pejaković rekavši da je očigledno da se menja narativ o tom logoru. Predsednik Saveta JUSP Jasenovac Franjo Habulin i istoričar Ivo Goldštajn strahuju da će na tu poziciju doći osoba sa revizionističkim stavovima o NDH i ovom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata.

Nakon što je Ivo Pejaković podneo ostavku na mesto direktora Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, predsednik Saveta ovog memorijalnog centra Franjo Habulin i istoričar Ivo Goldštajn, kako prenose hrvatski mediji, strahuju da će, pod pritiskom Domovinskog pokreta, ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek na tu poziciju imenovati osobu koja će biti popustljivija prema revizionističkim stavovima o tom ustaškom logoru i generalno NDH.

Pri tom, Franjo Habulin je uveren da je namera postojala da se ovako nešto sprovede i da je "sve pripremljeno".

Navodi i da se Pejakovićeva ostavka nije smela dogoditi.

- Ja ću napraviti sve kako bih je ipak sprečio, te da on i dalje bude direktor. Razgovarao sam s njim, nažalost, stekao sam utisak da je Ivo odlučan u ostavci - rekao je predsednik Saveta te ustanove, a prenosi RTS.

Pejaković dao ostavku posle teksta Gajgera

Pejaković je potvrdio je da je ostavku na mesto direktora JUSP Jasenovac podneo nakon što je pročitao tekst istoričara Vladimira Gajgera o nekim faktografskim greškama na veb stranici ove institucije.

Gajger nije juče hteo da komentariše ostavku kojoj je povod bio njegov tekst.

- Sve sam napisao u tom članku. Nisam ni srećan ni nesrećan Pejakovićevom ostavkom, koju ja nisam tražio - naveo je Gajger.

Istoričar Goldštajn, koji nikako ne spada u istomišljenike sa Gajgerom, kaže da tekst na internet stranici JUSP Jasenovac nije naučni rad, a da je Gajger poznat po metodi "seciranja tekstova".

- Tekst koji je analizirao Gajger je preglednog karaktera, to nije naučni rad. On je poznat po metodi seciranja tekstova na način da broji svaki zarez ili upitnik, kao i vađenju stvari izvan konteksta - kazao je Goldštajn.

Pejaković se suprotstavljao tezama neoustaša

Ono što je, prema njegovim rečima bitno je da je čitava halabuka koja se stvorila – "svinjarija".

Istoričar Ivo Goldštajn tvrdi da je jasna namera miniranja Spomen-područja Jasenovac i da je trebalo nešto pronaći kao povod za ostavku Pejakovića.

- Ali, priča tek sada počinje, imenovaće se novi direktor, a Pejaković je čovek koji se suprotstavljao tezama neoustaških propagandista da u NDH nije bilo genocida nad Srbima - naveo je Goldštajn.

Goldštajn kaže da bi posledica ostavke Pejakovića mogla biti dolazak direktora koji se neće tome suprotstavljati.

- Svi već vidimo šta radi nova vlast HDZ-a i Domovinskog pokreta. Menja se narativ o logoru Jasenovac, u DP-u ima ljudi koji bi rado redizajnirali istoriju - naveo je istoričar.

Autor: Rts.rs