Albanija je prošle godine uništila 4 tone marihuane

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Taulant Bala najavio je da će od sledeće nedelje dronovi "bajraktar" biti korišćeni za kontrolu albanske teritorije i otkrivanje uzgoja marihuane.

Kako je istakao Bala, angažovanjem bespilotnih letelica „bajraktar“ biće dopunjeno praćenje iz vazduha aviona italijanske finansijske policije (Guardia di Finanza).

Albanski ministar unutrašnjih poslova je najavio da bi 2024. trebalo da bude godina kada će „fenomenu uzgoja i trgovine kanabisom biti zadat istrebljujući udarac“.

- Želim da potvrdim da ćemo pored vazdušnog osmatranja kroz protokol o saradnji koji imamo sa Finansijskom gardom ove godine, od sledeće nedelje početi da koristimo i bespilotne letelice ‘bajraktar’, koje će vršiti sistematski nadzor nad celokupnom teritorijom Albanije u borbi protiv uzgoja i trgovine kanabisom - rekao je Bala.

On je, kako je prenela agencija MIA, dodao da će dronovi biti korišćeni za praćenje svih drugih oblika kriminala, uključujući ekološku, bespravnu gradnju, kao i u okviru mera koje se odnose na turističku sezonu.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Albanije, tokom prošle godine zaplenjeno je četiri tone kanabisa i uništeno je 293.000 stabljika te narkotičke biljke.

Tri turske bespilotne letelice „bajraktar“ isporučene su Albaniji početkom marta ove godine.

Autor: n1info.rs