Pred Republikom Srpskom velika budućnost, poručuje mađarski premijer iz Banjaluke ☝🏻

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas u Banjaluci da su Srbi Evropi potrebni i da bez njihovog uključivanja nema zdrave EU, ni bezbednosti i stabilnosti.

Orban je, nakon što mu je uručen Orden Republike Srpske na ogrlici, naveo da situacija u EU nije najbolja, ali da je to okvir u kojem srpski i mađarski narod mogu najbolje da napreduju. On smatra da proširenje EU treba da ide u pravcu juga, pa onda ka istoku, prenela je Srna.

Orban je poručio da je Republika Srpska deo Evrope koji u budućnosti mogu da imaju najbrži rast i da Evropa može da pomogne u tome. On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao:

Ima političkih kriza, ekonomskih poteškoća, ali potencijal koji postoji u vašoj zemlji je iz aspekta Mađarske veoma značajan.

Orban je dodao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji koja se ogleda u isporučavanju poljoprivredne opreme koja bi trebala da unapredi agrarni sektor Srpske.

Trebalo bi da otvorimo i jedno novo poglavlje, takozvanu narodnu diplomatiju. Krak mađarskih auto-puteva u ovom pravcu će biti uskoro završen sve do hrvatske granice i, ako Hrvati završe svoj deo puta, to znači da ćemo postati pravi susedi. Rado ćemo dolaziti do vas.
View this post on Instagram

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

IZVOR: IG / @orbanviktor

Mađarski premijer najavio je u Banjaluci da će da od 1. jula, kada Mađarska preuzme predsedavanje EU, oformiti poseban tim koji će se baviti Zapadnim Balkanom i BiH, te istakao da treba sakupiti one koji razumeju situaciju srpskog naroda i Srbije.

Orban je na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da će BiH i Republika Srpska biti u fokusu njegovog interesovanja i da će često dolaziti u posete.

Premijer Mađarske je kazao da treba sarađivati i izgrađivati odgovorno susedstvo, prenela je Srna.

Viktor Orban poručio je i da BiH treba da napuste stranci koji se mešaju u unutrašnja pitanja i da prepuste narodima u BiH da se dogovore šta im je važno za budućnost zemlje. Orban je istakao da jedna zemlja ne može da postoji na način da joj kažu da je samostalna, a spolja da se neko meša u njena unutrašnja pitanja.

Ili je jedna zemlja nezavisna ili nije.

Istakao je da je pred Republikom Srpskom velika budućnost, uprkos statističkim podacima, te da se to vidi u odnosu koji ima prema važnim segmentima društva.

Kada hoću da vidim u kakvom je stanju jedna zemlja - prošetam ulicama i posmatram dvorišta i ako su tri stvari u redu, onda vidim budućnost. Te tri stvari ovde su u redu - škole su vam u redu, crkve su vam u redu i groblja su vam sređena. U jednoj zajednici koja te tri stvari održava i čuva, samo je vreme pitanje kada će krenuti putem razvoja.

IZVOR: X / @MiloradDodik

Autor: tanjug.rs