Jezero i grad Ohrid su 1980. godine proglašeni za Svetsku baštinu, pod zaštitom UNESKA.

Vlada Severne Makedonije saopštila je danas da je utvrdila Predlog zakona o proglašenju Ohridskog jezera spomenikom prirode. Prema tom predlogu Ohridsko jezero se proglašava spomenikom prirode zbog svojih geomorfoloških i hidroloških karakteristika, izuzetnih prirodnih vrednosti kao deo Svetske prirodne baštine UNESKO-a i jedan od najvažnijih centara utočišta biološke raznovrsnosti u evropskim i svetskim okvirima.

Proglašavanjem za spomenik prirode, precizira se, omogućava se zaštita i očuvanje prirodnog stanja Ohridskog jezera kroz zaštitu i očuvanje staništa i vrsta od nacionalnog i evropskog značaja i zaštitu drugih prirodnih vrednosti.

Omogućava se i sprečavanje radnji koje mogu direktno ili indirektno prouzrokovati štetu staništima i ekosistemima, stvaranje povoljnih uslova za zaštitu, očuvanje i unapređenje biološke i regionalne raznovrsnosti, kao i održivo korišćenje prirodnih resursa na način koji ne ugrožava opstanak staništa i vrsta, javlja Beta.

Predlog zakona o proglašenju Ohridskog jezera utvrđen je juče na četvroj sednici vlade Talata Džaferija, na predlog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije.

Autor: Politika.rs