Između 46 i 48 poslanika daće glas za izbor Vlade

Novu Vladu Crne Gore trebalo bi da čine Pokret Evropa sad, Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija, Albanska alijansa i Albanski forum, dok će manjinsku podršku pružiti koalicija Za budućnost Crne Gore.

Kako prenosi portal IN4S, prema novom koalicionom sporazumu, Pokretu Evropa sad pripašće mesto predsednika Vlade, ministarstva saobraćaja i pomorstva, prostornog planiranja, evropskih poslova, finansija, prosvete i nauke, pravde, rada i socijalnog staranja, zdravlja, energetike i rudarstva i spoljnih poslova, odnosno 10 resora.

Demokratama sleduje četiri resora: ministarstvo unutrašnjih poslova, odbrane, turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa, kao i kulture i medija. SNP će zadržati dva resora koja je imao i u prethodnoj Vladi, a to su ministarstva sporta i omladine, odnosno poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Albanski forum dobiće mesto ministra javne uprave, a Albanska alijansa resor ljudskih i manjinskih prava.

Predsednika Skupštine Crne Gore predložiće Nova srpska demokratija, koja je deo koalicije Za budućnost Crne Gore, a to mesto će najverovatnije pripasti Andriji Mandiću. Skupština će imati četiri potpredsednika, od kojih će iz reda parlamentarne većine jednog predložiti Pokret Evropa sad, iz reda manje zastupljenog pola Demokrate, a druga dva će predložiti parlamentarna opozicija i još jedan politički subjekt.

Autor: redportal.rs