Neslaganja u okviru potencijalne većine

Novi predsednik Skupštine Crne Gore, ali i nova Vlada, mogu biti izabrani uz glas poslanika Mehmeda Zenke, lidera Demokratske unije Albanaca koji je za poslanika izabran na listi koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista.

Kako pišu podgoričke Vijesti, Pokret Evropa sad je od potencijalnih partnera zatražio da se do kraja nedelje izjasne hoće li podržati mandatara Milojka Spajića u nastavku procesa izbora nove Vlade Crne Gore. PES očekuje da će pored svojih 21 poslanika imati podršku 11 poslanika manjinskih partija, 7 poslanika Demokrata i 2 poslanika Socijalističke narodne partije. Očekuju i da Vlada bude izabrana u narednih 15 dana.

Demokrate su indirektno poručile da neće pristati na to da ključni glas za izbor predsednika Skupštine i Vlade dođe od poslanika iz koalicije DPS-a, ali navode i da je dobrodošao svako ko se odrekne politike bivšeg režima.

Poslanik Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore, koja je na izborima bila deo koalicije oko PES-a, izjavio je da Vlada koja ima podršku samo 41 poslanika nije održiva na duže staze, što je pokazalo iskustvo prethodne dve Vlade. On je prokomentarisao i moguću saradnju sa bivšim poslanikom iz kluba DPS-a:

To predstavlja grubo kršenje onoga što je bilo predstavljeno u samoj izbornoj kampanji.

Izvršni odbor PES-a je ranije zatražio isključivanje poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović, zbog javno iskazanog neslaganja sa načinom formiranja većine i zahteva da deo vladajuće koalicije budu one snage koje su odnele pobedu na izborima i bile na suprotnoj strani od DPS-a.

Autor: redportal.rs