ZBCG ponavlja spremnost na nastavak pregovora i dogovor

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Milojko Spajić zatražio je pomoć i podršku predsednika Crne Gore Jakova Milatovića za formiranje nove Vlade.

Podgoričke Vijesti prenose da je ovo bila tema sastanka dvojice stranačkih kolega koji je održan u sredu bez prisustva medija. Predsednik Milatović je ranije izjavio da bi pozvao koaliciju Za budućnost Crne Gore i Građanski pokret URA u novu Vladu, da je on na mestu mandatara.

Na sinoćnje gostovanje funkcionera koalicije ZBCG i lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića u emisiji Načisto, gde je podsetio da je Bošnjačka stranka prva saopštila da ZBCG neće biti deo Vlade, reagovao je potpredsednik BS Jasmin Ćorović i naveo da se ta stranka zalaže za inkluzivnu i građansku Vladu, koju bi činili i Srbi:

Prvo, mi naše partnere ne biramo po tom principu, već na osnovu programa, ideologije, zajedničkih pogleda na budućnost, a osim toga, cijeloj javnosti je poznata činjenica da, osim u koaliciji Za budućnost Crne Gore, i u drugim strankama ima visoko rangiranih funkcionera koji se javno izjašnjavaju kao Srbi. To potpuno demaskira spin da Bošnjačka stranka ne želi Srbe u Vladi. Ponavljam, želimo da pravimo inkluzivnu i građansku Vladu, sa svim narodima, i sa Srbima svakako, ali Vladu koja će biti formirana na jasnim evroatlanskim vrijednostima i pravcima.

Ćorović dodaje da Bošnjačka stranka podržava formiranje Vlade na principima vladavine prava, dobrosusedskih odnosa, nedvosmislenog stava prema rusko-ukrajinskoj krizi, ali i jasnim stavovima o nekim događajima iz zajedničke prošlosti.

Knežević je sinoć pozvao mandatara Spajića da nastave pregovore o formiranju Vlade, istakavši da je ta koalicija spremna. Sličnu izjavu dao je i Slaven Radunović, poslanik ZBCG, u današnjem intervjuu za portal RTCG:

Sve zavisi od toga koji put za izlazak iz ove krize izabere Spajić. Mi smo spremni za svaki pošten dogovor.

Autor: redportal.rs