Novi predsednik Crne Gore obećao da ta država neće više slati trzavice prema ostalim državama Zapadnog Balkana

Novoizabrani predsednik Crne Gore je Jakov Milatović, koji je, prema preliminarnim rezultatima, u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio 60% glasova i tako pobedio Mila Đukanovića.

Ovime je stavljena tačka na eru nepobedivosti i nesmenjivosti predsednika DPS-a Mila Đukanovića, koji odlazi sa vlasti prvi put nakon skoro 35 godina.

Pobedu Jakova Milatovića slavili su širom Crne Gore protivnici politike koju je vodio bivši predsednik Đukanović tokom cele noći, a naročito u izbornom štabu Pokreta Evropa sad, odakle je slavlje i počelo.

Tamo su se, na "pobedničkom postolju" okupili svi lideri političkih partija koje su podnele najveći teret u rušenju Đukanovićevog režima. Pored Jakova Milatovića, kao simbol podrške i zajedništva, stajali su premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, predsednički kandidat DF-a Andrija Mandić, lider Demokrata Aleksa Bečić, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, kao i bivši premijer Zdravko Krivokapić.

Milatović je sinoć u tom društvu i toj atmosferi u svom izbornom štabu održao pobednički govor, u kome se zahvalio svojim glasačima, rekao da će biti predsednik svih građana, ali i poslao prve političke poruke kao izabrani predsednik Crne Gore.

IZVOR: YT / Al Jazeera Balkans

Najzvučnije od svih bilo je obećanje da će Crna Gora postati članica Evropske unije za vreme njegovog mandata.

- Nikada nas više neće deliti, neće siromašiti i neće zarobljavati državu kriminalom i korupcijom. Mi smo večeras svi zajedno rekli da Crna Gora ide napred - ka bogatstvu, jednakosti, ka zemlji pravde, poverenja i zajedništva. Ka evropskoj Crnoj Gori! I zato ja želim ovde da kažem: Ja kao predsednik Crne Gore, zajedno sa svima koji ovde večeras sa mnom stoje, ću u narednih 5 godina uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju! - obećao je Milatović.

Osvrnuo se i na odnose sa okolnim zemljama i obećao da Crna Gora više neće podsticati sukobe, što je naročito značajno kada su u pitanju odnosi sa Srbjom, koji su u vreme režima Mila Đukanovića dostigli istorijski minimum.

- Takođe, nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana i prema našim susedima i komšijama. Mi ovde želimo da kažemo da Crna Gora želi najbolje moguće odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Mi želimo zajedništvo, slogu i napredak u evropskom Zapadnom Balkanu - poručio je novoizabrani predsednik Crne Gore.

Autor: redportal.rs