Juščenko je bio predsednik Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio "narandžastu revoluciju" koja je dovela do svrgavanja vlasti

Bivši ukrajinski predsednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku i nastaviće da napada druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada rat u Ukrajini.

- Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, sad ste vi (BiH) sledeći - rekao je Juščenko u intervjuu koji je danas objavila bosanskohercegovačka agencija Fena.

Juščenko je bio predsednik Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio "narandžastu revoluciju" koja je dovela do svrgavanja vlasti.

Juščenko kaže kako su tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina o razlozima napada na Ukrajinu zbog navodne pretnje bezbednosti granica Rusije potpune besmislice te ističe kako je Ukrajina kroz celu istoriju kad god je želela biti nezavisna država postajala meta ruskih agresivnih namera.

Pozive da se rat u Ukrajini okonča tako što bi se započelo pregovore s Rusijom uz priznanje okupacije delova ukrajinske teritorije nazvao je potpuno neprihvatljivim rekavši kako bi to bilo isto kao da se s Hitlerom pregovaralo na taj način 1942. ili 1943. godine.

- Mir se može postići na dva načina – ili ste pobednici ili kapitulirate. Birajte - rekao je bivši ukrajinski predsednik. On snažno podržava krivično gonjenje odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

- Oni koji su započeli ovaj rat moraju da završe iza rešetaka. Ne želimo da izdamo 15 miliona Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata - rekao je Juščenko.

Autor: redportal.com