Policija tzv. Kosova je danas oko 14.30 na prelazu Merdare sprečila patrijarha srpskog Porfirija da uđe na Kosovo i Metohiju

Policija tzv. Kosova je danas oko 14.30 na prelazu Merdare sprečila patrijarha srpskog Porfirija da uđe na Kosovo i Metohiju, gde se uputio uprkos jučerašnjem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen boravak.

Patrijarh srpski je posle ovog čina prištinskih vlasti poručio da je jedino na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće.

- Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve.Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika.Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom.

Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće.

Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi - piše na zvaničnom instagram nalogu patrijarha Porfirija.

Nakon zabrane oglasila se i Srpska pravoslavna crkva saopštenjem, u kom se poziva na poštovanje osnovnih prava i sloboda srpskog naroda i njegove Crkve na Kosovu i Metohiji.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo da danas u popodnevnim časovima stigne u sedište Srpske Pravoslavne Crkve, manastir Pećku Patrijaršiju, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili organi vlasti u Prištini i saopštili da mu je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

Sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva.

Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva. To znači da se, na  području na kome imaju punu  kontrolu, poglavaru Srpske  Pravoslavne Crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima.

Patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće.

View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

IZVOR: IG / porfirije_patrijarh

Autor: Novosti online

#Kosovo i Metohija

#Patrijarh Porfirije

#Patrijarhu zabranjen ulazak na Kosovo