Navodi se da je patrijarh došao automobilom iz Srbije i da mu se odbija ulazak u skladu sa tzv. Zakonom o strancima i na osnovu odluke Vlade u Prištini.

KOSOVSKA MITROVICA, PRIŠTINA - Kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare nije danas oko 14.30 pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na Kosovo i Metohiju, gde se uputio uprkos jučerašnjem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen boravak.

Prema dokumentu generalne policijske direkcije kosovskog MUP-a u koji je Tanjug imao uvid, odbija se ulazak Prvoslavu Periću, kako je svetovno ime patrijarha Porfirija, u 14.25 na prelazu Merdare.

Navodi se da je patrijarh došao automobilom iz Srbije i da mu se odbija ulazak u skladu sa tzv. Zakonom o strancima i na osnovu odluke Vlade u Prištini.

Patrijarh se, kako prenosi Kosovo onlajn, u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

Priština: Poseta Porfirija nije odbijena, čeka se da SPC osudi podršku barikadama

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini saopštilo je danas da poseta srpskog patrijarha Porfirija pokrajini nije odbijena, već da se od SPC očekuje da se ogradi od postupanja nekih svojih pripadnika koji daju podršku grupama odgovornim za postavljanje barikada, prenosi Reporteri.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se navodi da zahtev za posetu može biti odobren tek nakon što Crkva osudi i ogradi se od postupanja pripadnika SPC koji su ilegalno ušli na Kosovo", i koji kako se tvrdi, daju otvorenu podršku "kriminalnim grupama' na severu Kosova, koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene.

MSP navodi da je u petak (23. decembra), primljen zahtev srpskog patrijarha da mu se dozvoli trodnevna poseta (od 26. do 28. decembra ), i da je ovaj odgovor usledio posle njegovog razmatranja.

Prištinsko ministarstvo tvrdi da "zahtev nije odbijen, već je vezan za distanciranje od akata nasilja i gore navedenih radnji".

Ministarstvo navodi da je ovakav stav prištinskih institucija uslovljen time što je pravoslavni sveštenik Predrag Popović, iz hrama Svetog Vartolomeja i Varnave u Rakovici, pre nekoliko dana javno priznao da je u utorak prošle nedelje "ilegalno prešao" preko granične linije na Kosovo, da bi izbegao patrole KFOR-a, i posetio i podržao demonstrante na barikadama u Leposaviću.

Saopštenje SPC je, kako tvrde iz Prištine, netačno i zahtev nije odbijen, "već se dovodi u vezu sa distanciranjem od nasilja i izjavom da ne stoji iza postupanja svojih predstavnika, kao u slučaju pravoslavnog sveštenika Popovića".

Iz Kabineta patrijarha juče je saopšteno da je Porfirije sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini u nedelju zabranile da doputuje u Pećku patrijaršiju.

Kosovo onlajn navodi da je došao do mejla koji pokazuje da je vlada u Prištini poslala juče mejl preko svog oficira za vezu iz Prištine kojim odbija posetu patrijarha Porfirija i postavlja pred poglavara SPC tri uslova kako bi mu poseta bila odobrena.

Kako se navodi u dopisu, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i "kriminalne strukture na severu".

Portal prenosi da u vezi sa zahtevom za posetu Patrijarha SPC vlada u Prištini navodi da su "članovi Srpske pravoslavne crkve poslednjih dana aktivno uključeni u pružanje podrške kriminalnim grupama koje održavaju barikade na severu Republike Kosovo već više od 16 dana".

Autor: Tanjug

#Kosovo i Metohija

#Patrijarh Porfirije