Odložena rasprava da li je Đukanović povredio Ustav

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kaže da predsednik Milo Đukanović nema ustavnu mogućnost da raspusti parlament.

Abazović je na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše nezvanične najave da bi Đukanović mogao da raspusti parlament, kazao da u Ustavu nema tog spornog člana.

Ustav je vrlo jasan i on (Đukanović), po Ustavu, tu mogućnost nema. Imao bi je da je dao mandat (lideru Demosa Miodragu) Lekiću u septembru, i da je Lekiću isteklo 90 dana, rekao je Abazović.

On je kazao da ne zna na šta će Đukanović da se pozove, s obzirom na to da nije dao mandat Lekiću.

Moguće je da će ići u kršenje zakona. Mislim da to nije dobro, ali da sačekajmo. Po mom sudu, Ustav je jasan i ta mogućnost u ovoj situaciji ne postoji, rekao je Abazović, preneo je portal RTCG.

Predsednica crnogorske Skupštine Danijela Đurović odložila je na današnjoj sednici raspravu o Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav, zbog nemogućnosti predlagača da prisustvuje sednici.

S obzirom na nemogućnost predlagača da prisustvuje danas, tačku 23 odlažemo za raspravu drugog dana, kazala je Đurović, preneli su podgorički mediji.

Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav podneo je 41 poslanik stare-nove parlamentarne većine.

U Predlogu se navodi da "nakon izglasavanja nepoverenja 43. Vladi Crne Gore, 19. avgusta, šef države nije predložio parlamentu mandatara za sastav nove vlade.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#abazović

#đukanović