Još uvek nema informacije da je zakon potpisan

U ponoć je istekao rok koji je parlamentarna većina dala predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da potpiše usvojene izmene i dopune Zakona o predsedniku, ali za sada nema informacija da li je pomenuti akt potpisan i da li je prosleđen Službenom listu na objavljivanje.

Skupština Crne Gore potvrdila je u ponedeljak izmene i dopune Zakona o predsedniku, koji je Đukanović ponovo vratio predsednici parlamenta zahtevajući ispravku faktografskih grešaka u nazivu akta.

Greške su ispravljene i Zakon je ponovo prosleđen predsedniku na potpisivanje i objavljivanje u Službenom listu.Za sada nema informacijama da li je Đukanović potpisao Zakon, čije usvajanje je izazvalo buru u opoziciji, koja ga smatra kršenjem Ustava i "državnim udarom", zbog čega su nastavljeni protesti, predvođeni opozicionim strankma okupljenim oko DPS, a formalni organizator je tzv. pokret "Ima nas".

Izmenjeni Zakon je usvojen s ciljem da Đukanović otpočne razgovore s predstavnicima parlamentarne većine i predloži za mandatara njihovog kandidata, lidera Demosa Miodraga Lekića.

Nakon prvog usvajanja izmena ovog zakona u parlamentu, Đukanović je odbio da ga potpiše i vratio ga je na ponovno razmatranje Skupštini.

Ako Đukanović ponovo ne potpiše Zakon, Skupština je ovlastila predsednicu parlamenta Danijelu Đurović da ona formalno preda akt Službenom listu Crne Gore na objavljivanje, da bi Zakon stupio na snagu.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Milo Đukanović