Za sadašnji napad ne mogu da kažem da je takođe benigan

Premijer crnogorske vlade Dritan Abazović demantovao je navode Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) da iza učestalih i snažnih sajber napada na institucije države stoji Rusija.

Premijer vlade u tehničkom mandatu je u intervjuu za podgoričke Vijesti rekao da za to nema potvrde.

- Meni se čini da je to bio ubrzan stav dela institucija sistema, potpredsednika vlade i ANB-a da iza ovoga stoji Rusija jer mi za to nemamo zvaničnu potvrdu, niti su naši međunarodni partneri mogli da tu stvar potvrde ni demantuju - rekao je Abazović.

Na pitanje, na osnovu čega su oni izneli takav stav, on je kazao da je to bilo politički motivisano.

- Mislim da je od strane političara to bilo politički motivisano a da je od strane Agencije, kako su nam objasnili, to ukazivalo na metode kako se to radilo u nekim drugim zemljama. Ali, ako izađete sa grubim stavom, naročlito u kontekstu svega što se dešava u Ukrajini, mislim da je to malo ishitreno - rekao je Abazović.

Iz ANB je, naime, ranije saopšteno da je informatička struktura vlade pod snažnim sajber napadima koje koordinišu ruske službe.

Odlazeći premijer je rekao da je i pre formiranjej manjinske vlade na čijem je člu bilo sajber napada i prijava o podmetnutim bombama u školama, te da se pravio veliki pritisak na sektor bezbednosti da je nesposoban, da ne može da otkrije, na kraju se ispostavilo da su to radila čak maloletna lica.

- Za sadašnji napad ne mogu da kažem da je takođe benigan, ali je započeo neposredno nakon izglasavanja nepoverenja vladi - rekao je Abazović.

Autor: Tanjug