Veliki broj građana BiH planira se vakcinisati protiv koronavirusa

Prema trenutnim podacima sprovedenog istraživanja, bosanskohercegovačka populacija je i dalje dosta podeljena kada je u pitanju vakcinacija protiv COVID-19, te nije u potpunosti sigurna da li bi se vakcinisala.

Za vakcinaciju je 38% populacije, a protiv 41%, dok je ostatak populacije neodlučan i nema jasan stav kada je u pitanju namera eventualne vakcinacije protiv COVID-19.

Međutim, ukoliko uporedimo trenutne stavove populacije u odnosu na one iz meseca jula, došlo је do porasta udela građana koji bi se vakcinisali (sa 32% u julu na 38% u novembru). Značajan deo neodlučnih građana iz jula je ipak promenio svoje mišljenje i sada su otvoreniji za mogućnost vakcinacije. Sigurno je da je tome doprinelo sve veće prisustvo informacija u medijima o razvoju vakcine u svetu, te visokom procentu njene sigurnosti, ali verovatno i strah od koronavirusa koji ovih dana obara sve rekorde u svim zemljama regiona.

Bez obzira na ličnu nameru o eventualnom vakcinisanju, stav populacije vezan za odluku o mogućoj obavezi vakcinisanja koje bi moglo biti postavljeno pred građane BiH, nije se drastično menjao.

Tako, kada je u pitanju sama vakcina protiv COVID-19 te hoće li ona biti obavezna za sve građane u Bosni i Hercegovini, ako bi se pitali građani BiH, njih skoro dve trećine (61%) smatra da vakcinisanje ne bi trebalo biti obavezno, dok nešto više od trećine (39%) podržava obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19.

Autor: redportal.rs

#Bosna i Hercegovina

#COVID-19

#Vakcina

#koronavirus

#vakcinacija