Prisetio se uloge mitropolita Amfilohija u ovoj borbi

Jutros je u vili Gorica potpisan Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Po završetku čina potpisivanja, patrijarh srpski Porfirije se zahvalio predsedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, rečima da je bilo važno okončati peripetije oko ovog pitanja, koje je otvoreno od 2012. godine.

Ako hoćete, zahvalan sam i onima koji se nisu slagali da mi dođemo do ovog momenta, ali oni su na svoj način možda i nesvesno, jer Bog svakog može da upotrebi, doprineli da mi shvatimo koliko je važno da se međusobno još bolje i dalje razumemo, da shvatimo koliko je važno da se borimo jedni za druge...

Patrijarh je ukazao i da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije za ovo pitanje učinio više nego svi oni zajedno.

Dodao je i da Srpska pravoslavna crkva poštuje pravni poredak država u kojima deluje i vrši svoju misiju, kao i da nikada ne traži ništa više u odnosu na druge verske zajednice, već se zajedno sa njima bori za ostvarivanje verskih sloboda:

Mi Srbi u bilo kojoj državi da se nalazimo ili u bilo kojoj državi da imamo crkvenu jurisdikciju, podrazumeva se, bez razmišljanja hoćemo da poštujemo i poštujemo ustav i zakone te države.

Svečanosti potpisivanja Temeljnog ugovora prisustvovali su članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop sremski Vasilije, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, kao i episkopi sa kanonskom jurisdikcijom u Crnoj Gori: episkop mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Metodije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Takođe, prisutni su bili potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, ministar pravde Marko Kovač, ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Autor: redportal.rs