Neprihvatljivo da tehnička vlada donosi odluke bez procene posledica eskalacije, smatra Radev

Bugarska vlada u ostavci trebalo bi da razgovara o aktuelnoj diplomatskoj krizi sa Rusijom, poručio je danas predsednik zemlje Rumen Radev, prenosi TASS.

- S obzirom na tenzije sa Rusijom, pozivam premijera da sazove sednicu vlade kako bi procenili posledice eskalacije krize u bilateralnim odnosima i doneli odluku na osnovu zakonskih procedura. Odluka treba da bude u skladu sa nacionalnom bezbednošću, zahtevima i dugoročnim interesima Bugarske i hiljada bugarskih državljana koji borave u Rusiji - napisao je bugarski predsednik na Fejsbuku.

On je naglasio da je "neprihvatljivo donositi odluke vezane za bezbednost Bugarske bez uzimanja u obzir rizika od eskalacije i njenih ekonomskih posledica".

Bugarska je 28. juna objavila proterivanje 70 službenika ruskog diplomatskog predstavništva, koji su proglašeni personama non grata u Sofiji.

Uključujući i članove njihovih porodica, oko 200 ljudi moraće da napusti zemlju do 3. jula, dok će rad ruske ambasade i konzulata u Bugarskoj biti praktično obustavljen, navodi TAS S.

Bugarska vlada zvanično je u ponedeljak podnela ostavku u parlamentu, gde kabinetu Kirila Petkova prethodno izglasano nepoverenje.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Bugarska