Šmit uputio diplomatsku notu

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, koga Republika Srpska i dalje ne priznaje, uputio je diplomatsku notu Ambasadi Hrvatske u Sarajevu zbog izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji ga je u više navrata nazvao nelegalnim predstavnikom, budući da njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN, prenosi Politika.

Šmit napominje da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnom provođenju mirnog rešenja, u kojem se definiše i delovanje visokog predstavnika. Milanovićeve izjave na njegov račun Šmit je okarakterisao kao „neutemeljene” i zamolio je hrvatske vlasti „da se uzdrže od iznošenja takvih optužbi o imenovanju i statusu visokog predstavnika”.

Na upućivanje diplomatske note reagovao je odmah srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ali i predsednik Milanović, čije izjave Dodik podržava jer smatra da je hrvatski predsednik u pravu.

- Kakva je to drskost da neimenovano lice, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države garanta sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH? Ono što je ipak vredno u ovom slučaju jeste to da je Kristijan Šmit čuo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma - objavio je Dodik na Tviteru.

Hrvatski predsednik još jednom je ponovio da je Kristijan Šmit „u BiH ilegalno” i da je produžena ruka „vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, s problematičnim ovlašćenjima”.

- Žalio se Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je ambasada odgovorila? Sikter, tako se kaže u Bosni”, rekao je Milanović. Dodao je da je reč „o čoveku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlašćenja da se usvoje izmene Izbornog zakona - izvestili su hrvatski mediji, prenosi Srna.

Autor: kosovo-online