Albanski premijer je ponovio da EU treba da ima razumevanja za Srbiju i da nije dobro tražiti od Beograda da se pridruži svim sankcijama koje je uvela Rusiji

Premijer Albanije Edi Rama danas je u Briselu, nakon samita lidera EU i Zapadnog Balkana, izrazio razočaranje odnosom Unije prema evropskim integracijama regiona, navodeći da nije samo Bugarska problem, već i da EU umoran od proširenja.

Rama je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima Srbije i Makedonije rekao da Severna Makedonija čeka 17 godina na otvaranje pregovora o članstvu u EU, a Albanija osam godina.

Od zajedničke vizije i zajednice, EU je postala instrument pojedinačnih članica da nešto zaustave. Priča o Bugarskoj je sramota. Jedna država nameće nešto svoje, a ostalih 26 tu ne mogu ništa. Postoje mnoge optužbe da je (ruski predsednik Vladimir) Putin bolestan, ali ne mogu da kažem da ova kuća ovde izgleda zdravo - rekao je Rama, prenosi Top Čenel.

On je pozvao lidere EU da ne ubijaju veru Albanaca u evropsku budućnost, rekavši da će njegova zemlja ostati na evropskom putu sa uverenjem da će postati deo EU. Rama je takođe izrazio žaljenje što EU još nije liberalizovala vizni režim za građane tzv. Kosova.

Albanski premijer je ponovio da EU treba da ima razumevanja za Srbiju i da nije dobro tražiti od Beograda da se pridruži svim sankcijama koje je uvela Rusiji. Rama je rekao da je u Srbiji "realnost potpuno drugačija" i da je na sastanku sa evropskim liderima "pokušao da objasni" da 80% građana Srbije podržava ruskog predsednika Putina.

Autor: redportal.rs

#EU

#Severna Makedonija

#Srbija

#proširenje

#putin

#rama