Turska lira na istorijskom minimumu, neko je morao da plati ceh

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imenovao je danas Nuredina Nebatija za novog ministra trezora i finansija pošto je dosadašnji ministar Lutfi Elvan podneo ostavku na tu funkciju zbog pada nacionalne valute lire na rekordno nizak nivo.

Odluka o imenovanju Nebatija, koji je bio zamenik ministra finansija, objavljena je u Službenom glasniku, u kojem se navodi da je Elvan zatražio da se "povuče sa posla'' i da je njegov zahtjev prihvaćen, prenosi agencija AP.

Njegova ostavka dolazi nakon uzastopnog poniranja turske lire do najnižih nivoa svih vremena usled zabrinutosti vezanih za vladinu ekonomsku politiku, posle niza smanjenja troškova zaduživanja uprkos rastućoj inflaciji. Turska valuta je od početka godine izgubila oko 40 odsto vrednosti.

Erdogan odlučno tvrdi da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, za razliku od konvencionalnog ekonomskog mišljenja, i jasno je stavio do znanja da će zemlja nastaviti dalje sa smanjenjem referentne kamatne stope.

Predsednik je razrešio dužnosti tri guvernera centralne banke od 2019. godine zbog razlike u stavovima po pitanju kamatne stope.

Nebati (57) ima doktorat iz političkih nauka i javne uprave, a na Tviteru je, nakon imenovanja, objavio molitvu Bogu da mu "olakša, a ne oteža" posao i da rad njegovog ministarstva "učini uspešnim.

Bivši ministar Elvan je, inače, na toj dužnosti zamenio Erdoganovog zeta, Berata Albajraka, koji je podneo ostavku prošle godine.

Autor: Tanjug / redportal.rs