U toku je konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore posle izbora od 30. avgusta

Sednicom predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić iz redova koalicije Mir je naša nacija.

Posle verifikacije mandata očekuje se da će se pristupiti glasanju za predsednika Skupštine. Pre sednice nije bilo nikakvih izjava po ovom pitanju, tako da će se ime novog predsednika Skupštine saznati u toku sednice.

Na samom početku, izvedena je himna Crne Gore. Poslanici Demokratskog fronta nisu prisustvovali izvođenju zvanične himne, nastaloj po tekstu Sekule Drljevića.

Aleksa Ivanović, predsednik Državne izborne komisije, saopštio je konačne izborne rezultate izbora. Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su osvojile po tri mandata, SDP dva, Crno na bijelo četiri, Albanska koalicija - Jednoglasno jedan mandat, DPS 30, koalicija Za budućnost Crne Gore 27, Albanska lista jedan, i koalicija Mir je naša nacija deset mandata. Nakon toga, pročitani su po imenima, a kategorisani po izborom listama, poslanici novog saziva Skupštine Crne Gore.

Pre utvrđivanja dnevnog reda, reč je uzeo Milan Knežević, poslanik Demokratskog fronta. On je iskoristio priliku da "čestita slobodu građanima Crne Gore". Izneo je optužbe na račun Željka Ivanovića, jednog od vlasnika podgoričkih Vijesti, da je lažno optužio Demokratski front da će "izdati i pružiti šansu Demokratskoj partiji socijalista".

Milan Knežević je, u ime Demokratskog fronta predložio Aleksu Bečića za predsedika Skupštine Crne Gore, a Zdravka Krivokapića, nosioca liste Za budućnost Crne Gore, za mandatara.

Dritan Abazović, predsednik pokreta URA, složio se sa svojim kolegom Kneževićem, i dodao da je za njega i njegov pokret apsolutno prihvatljivi predlozi za predsednika Skupštine Crne Gore. Pokazao je čak i papir na kome je formalizovan predlog za buduće korake, sa svim potpisima članova koalicije Crno na bijelo.

Sledeći je reč uzeo Aleksa Bečić, koji je pozdravio poslanike i dodao da građani Crne Gore mogu očekivati "demokratsku, zapadnu, procrnogorsku Crnu Goru".

Proglašena je pauza u neodređenom vremenskom intervalu, pa će se pristupiti glasanju o novom predsedniku Skupštine.

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#konstitutivna sednica

#skupština crne gore